Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 28. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: VMKH

A munkabalesetek áldozataira emlékeztek

A munkabalesetek áldozataira emlékeztek

Április 28-a, a munkabalesetben elhunyt és megsérült munkavállalók nemzetközi emléknapja. Ebből az alkalomból emléktáblát avattak a VMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve épületének falán.

A megemlékezés résztvevőt Troják László a felügyelőség vezetője köszöntötte.
Fontos, hogy a munkahelyeken a munkaadók mindent tegyenek meg a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért. Előfordul azonban, hogy a munkavédelmi szabályok betartása ellenére is éri a munkavállalót baleset a munkahelyén, de sajnos az esetek többségében az előírások megszegése vezet a munkabalesetekhez- mondta el köszöntőjében a foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Dr. Kardkovács Kolos hozzátette hazánkban naponta 50 ember sérül meg a munkahelyén, minden másnap történik súlyos munkabaleset és minden ötödik nap meghal egy ember munkavégzés közben.

Minden haláleset, minden megrokkant vagy megsérült ember tragédiája mögött családok, gyerekek, hozzátartozók vannak. Ezen túl a sérültek ellátása, a kieső munka pótlása miatt is a munkavégzés biztonságos feltételeinek megteremtése össztársadalmi érdek- hangzott el.
A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések elkerülése, ezek számának csökkentése érdekében szükség van a munka világa szereplőinek fokozott együttműködésére, a vonatkozó munkavédelmi normák betartására- hangsúlyozta ünnepi beszédében a kormánymegbízott.

Dr. Kovács Zoltán elmondta, Veszprém megyében a munkabalesetek száma 2007-ig az átlag 1000-ről 800-ra csökkent. 2009-től a munkabalesetek száma átlagban 650 volt, ettől kezdődően azonban már nincs további csökkenés.
Megyénkben évente átlagosan 8 súlyos munkabaleset történik, ezek fele halálos kimenetelű.

Az elmúlt év első felében még arról szóltak a hírek, hogy Veszprém megyében nem történt halálos kimenetelű baleset, aztán sajnos bekövetkezett a dabronci áramütés, amely 3 emberéletet követelt. Az év végén pedig egy biztonsági őr halt meg munkavégzés közben- emlékeztetett a kormánymegbízott, aki felhívta a figyelmet a sajtó felelősségére és szerepére is a munkabalesetek megelőzésében.
Az ünnepi beszédeket követően a helyettes államtitkár és a kormánymegbízott leleplezték az emléktáblát, majd mécseseket és az emlékezőkkel közösen virágokat helyeztek el a szakigazgatási szerv épületének falánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt