Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Szeptember 16. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A MÁV-VOLÁN-csoport készül az árvízre

A MÁV-VOLÁN-csoport készül az árvízre

A MÁV-VOLÁN-csoport felkészül a rendkívüli árvizi helyzetre - közölte a csoport vasárnap az MTI-vel.

A közleményükben arra kérik az árvizek és a viharok által érintett területeken az utasokat, hogy a következő napokban ne megszokásból kezdjék meg utazásukat, kövessék figyelemmel a közlekedési szolgáltatók hivatalos tájékoztatását a MÁV honlapján, a MÁVINFORM Facebook oldalán, a MÁV applikációban és a Volánbusz weboldalán.

A vízszint napról napra nő, az árvíz hatásai a szárazföldi közlekedésre is kihatnak a párhuzamos szakaszokon. A vasúti és a közúti menetrendszerinti közlekedést nemcsak az áradó folyók, hanem a csapadékos időjárás is befolyásolja: az erős szél okozta fakidőlések, felsővezeték-sérülések miatt fennakadásokra kell számítani.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan egyeztetnek az árvízi védekezésben résztvevő szervezetekkel, hatóságokkal. A vasúti fennakadások esetén pótlóbuszok állnak készenlétben - írták.

Kitértek arra is: Magyarországtól nyugatra több országban a vasúti közlekedés akadozik, több területen szünetel. Ausztria felé jelenleg a Budapest–Bécs közötti vonatközlekedés folyamatos, Bécstől nyugatra az ÖBB adta jelenlegi információk szerint legalább hétfő délig szünetel a vonatforgalom, ezért keddig nem javasolt az utazás vonattal Ausztriába. A Budapest-Bécs viszonylaton közlekedő nemzetközi vonatok esetleges kimaradása esetén a MÁV-START a vonatokat belföldön motorvonattal pótolja.

Vasárnap este a Budapestről Ausztrián át, Németországba, illetve Svájcba induló, illetve hétfő reggel onnan érkező Kámán Imre EuroNight (EN 462, EN 463) csak a magyaroroszági szakaszán, a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedik.

A tájékoztatás szerint az Ausztriába tartó utasok, akik szeptember 12-ig vásárolták meg jegyüket a szeptember 13-15. közötti időszakra, szeptember 12. és 18. között használhatják fel a jegyeiket. A későbbi utazást tervezők a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül visszakaphatják vagy kicserélhetik. A fenti időszakban bármelyik Ausztriát érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel,- járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állít ki a vasúttársaság.

Vasárnap délutántól a Komárom–Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek, mivel a vasútvonal egy szakaszon a parton halad, a vízügyi védmű részét képezi. Ezt a részt így átadjuk a hatóságoknak, hogy az árvízi felkészüléshez szükséges óvintézkedéseket megtehessék - áll a közleményben.

A Szentendrei-szigetre (Szigetmonostorra) vezető kompok és révek kedden leállnak, ezeket a Volánbusz a tahi hídon át pótolja busszal, azaz a 894-es Tahitótfalu – Pócsmegyer – Tahitótfalu vonal járatai helyett 896-os jelzéssel, Tahitótfalu – Pócsmegyer – Szigetmonostor – Pócsmegyer – Tahitótfalu útvonalon közlekednek a buszok, az üzemidőt a rév menetrendjének megfelelően kibővítve.

A Duna esztergomi tetőzése a 111-es, 10-es és 11-es út forgalmának korlátozásával járhat, érintheti az erre közlekedő buszjáratokat. Győrben a helyijáratok a rakpart lezárása miatt már terelőúton járnak.

A vasárnap reggeli, délelőtti időjárás okozta, főleg a Dunántúlt érintő forgalmi változásokról a MÁVINFORM híradása folyamatosan frissül: https://www.mavcsoport.hu/mavinform/idojaras-miatti-valtozasok-dunantuli-vonalakon - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Címkék: árvíz, máv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket