Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 01. 08:51, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: vehir.hu

A helyi adóbevételeket kell védeni

A helyi adóbevételeket kell védeni

A pénzügy és a gazdaság lokális helyzetével kapcsolatban adott hangot véleményének Nagy Piroska, a Pénzügyi és Költségvetési bizottság elnöke.

Nemzetközi szinten a pénzügyi és gazdasági válság elleni küzdelmes időszak folytatódik, hosszútávon erre kell bölcsen, minden erőt összefogva reagálni – összegezte Nagy Piroska független képviselő. A Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke úgy véli, az ország világgazdasági pozícióját a következő tíz évben az aktuális költségvetés hiánya, az államadósság szintje és gazdasági növekedésre való képessége határozza meg. Helyi szinten jó válaszokat kell adni a válság okozta kihívásokra – hangsúlyozta. – Reményt kell adni a hitellel és belső gazdaság szűkülésével küszködő kisvállalkozásoknak a helyi gazdaság és piac fennmaradása, továbbélése és a helyi adóbevételek érdekében – tette hozzá.

– Az önkormányzati gazdálkodás minden szintjén minőségjavulásra van szükség, hogy azt a teljesítményt, amit ma veszprémi polgár és a magyar állam elvár megbízhatóan és tartósan hozni tudjuk – fogalmazott. Éppen ezért olyan gazdasági igazgatói poszt létrehozását javasolja, amely a helyi érdekek mentén felelősen intézkedhet önkormányzati felhatalmazással a hazai és EU fejlesztési célú támogatások összehangolása, felhasználása, a támogatásokkal megvalósuló programok nyomon követése érdekében. Feladatkörébe tartozna, hogy csak olyan fejlesztési célú támogatásokat vegyünk igénybe, amelyhez párosul megvalósítandó helyi önkormányzati cél, s annak mérhetőségét biztosító indikátor rendszer.

Elhangzott, az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. július végi hiánya 1494,5 milliárd forintra teljesült, amely az éves törvényi módosított előirányzat 126,2 százalékát jelenti. A MOL részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, e tétel nélkül 996,2 milliárd forint a július végi hiány.

A szerdai sajtótájékoztatón szó volt még a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság fontosabb őszi napirendi pontjairól. Ezek között szerepel többek között az összevont intézményirányítási modell és a feladatfinanszírozás bevezetésének előkészítése, döntés a Balatoni Korona térségi pénzt kibocsátó társaság megalapításáról, s természetesen Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012. évi költségvetési koncepciója.


 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.