Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 03. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: PE

A gép nem versenytársa az embernek

A gép nem versenytársa az embernek

Orvostudomány, üzleti elemzések kezelése, ügyfélszolgálat: ezeken a területeken lehet használni a jövőben a mesterséges intelligenciát - mondta csütörtökön a Pannon Egyetemen Sepp Norbert.

Az IBM Magyarország munkatársa a Watson elnevezésű algoritmus megvalósításáról, hasznosíthatóságáról beszélt az egyetem szakmai napján, a műszaki karon.

Elmondta: a Watsont Amerikában egy általános műveltségi vetélkedő keretében mutatták be, ahol a Mindent, vagy semmit sorozat két korábbi nyertesét verte meg. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a gépnek a megoldások megkereséséhez természetes nyelvet kellett használnia, ami csak az emberek speciális képességével kézenfekvő, a gép számára számos nehézséget rejt - magyarázta a szakember. Meg kell küzdenie például a nyelvi sajátosságokkal, mint a kétértelmű vagy többértelmű szavak, az azonos írásmóddal, de más jelentéssel bíró kifejezések, vagy például a szövegben ejtett helyesírási hibákkal.

Watson mindezeket megoldotta, sőt tudásának korlátait is ismeri, hiszen válaszadásából kitűnik, mennyire biztos a megoldás helyességében. Persze Watson sem tévedhetetlen, nem érti tökéletesen a természetes nyelvet, de bizonyos értelemben tisztában van vele - szögezte le Sepp Norbert.

Felvetődik a kérdés, kell-e ezentúl tartanunk a gépektől? Az IBM munkatársának véleménye szerint nem. A gép nem versenytársa, sokkal inkább hasznos asszisztense az embernek, de ettől még az emberi gondolatokra szükség van.

A mesterséges intelligencia - amennyiben egyre jobban érti a természetesen nyelvet - számos területen használható - folytatta előadását Sepp Norbert. A legkézenfekvőbb felhasználási terület az ügyfélszolgálat, ahol az asszisztens nem tud olyan gyorsan válaszokat adni, mint a gép. A másik nagy terület az üzleti világ: a szöveges gazdasági elemzésekben gyors és pontos lehet a "beszélő" algoritmus.

A harmadik terület az orvostudomány: már meg is kezdték az orvosi diagnosztikában a mesterséges intelligencia alkalmazását. Nagy segítség a mesterséges intelligencia a nem strukturált adatok kezelésében: ma a keletkező adatok nyolcvan százaléka szöveges tartalom, amit ha nem tudunk feldolgozni, rengeteg értékes adatot veszítünk.

Az IBM által létrehozott algoritmusról Sepp Norbert nem árult el közelebbi információkat, a szoftver nem csak bonyolult, de titkos és jogvédelem alatt is áll - jelentette ki.
A mesterséges intelligencia lényege az, hogy képes felismeri a természetes nyelvet, az emberi értelemben vett "értelmesen" keresni a választ rá a rendelkezésre álló adatok között, kiválasztani a lehetséges válaszokat és priorizálni azokat a lehető legjobb megoldás szerint.

A mesterséges intelligencia jövőjét feszegető tudósok kérdése már az: mikor lesz képes a gép érzelmeket kifejezni, például unatkozni, mikor ébred öntudatra? Nem tudjuk - zárta a gondolatsort az előadó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni