Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 20. 09:53, vasárnap | Helyi
Forrás: Saját forrás

48 kis Sün Pénzesgyőrben

48 kis Sün Pénzesgyőrben

Játékos versenyre érkezett 48 negyedik, ötödik osztályos gyermek most szombaton Pénzesgyőrbe. Több, mint 6500 versenyző közül a versenyben legügyesebbnek bizonyult 48 kisdiák jutott a döntőbe.

A Süni komplex vetélkedő elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára, minél szélesebb körben megismertesse a fenntartható életmódot. A verseny legjobbjai azonban bebizonyítják tudásukat irodalomból, történelemből, képzőművészetből, matematikából is.

Idén tavasszal, a harmadik fordulóban az ország minden szegletében több ezer szorgos kéz látott munkához, hogy egy fa vagy cserje ültetésével szépítse környezetét, gazdagítsa Magyarország növényvilágát. Csodálatos varázserdő született kezük nyomán!

„Élj úgy, mint az erdő – és az erdő is élni fog!”

Csak a Süni vetélkedő eredményeként, mostanáig több, mint 350 élőlény -fa és cserje- kapott új élőhelyet és remélhetőleg hosszú időre gondos ápolókat. Bár a távolság miatt csak a lelkesedésetek fonja össze őket erdővé, de bármennyire messze is esnek egymástól, mind szebbé és egészségesebbé teszik Magyarországot. Gyönyörűséges erdőnk sokkal színesebb lett, mint számítottunk rá. Méltóságteljes tölgyek, susogó nyárfák, dús hársfák, pergő juharok, habos májusfák mellett őshonos gyümölcsfák is helyet kaptak. Alattuk húsos som, piros-gyöngyös kányabangita, roppanós mogyoró, vitamindús szeder, borzas boróka, marasztaló vadrózsa osztoznak a helyen. A gyerekek gondosan választották ki pártfogoltjaikat és a helyet, ahova a kis növényt ültették. Szépültek iskolaudvarok, óvodák, játszóterek, parkok. Megmozgattak mindenkit, jó tanácsot kértetek erdésztől, kertésztől, nagymamától. A legtöbben hasonló körültekintéssel készítették el a két oldalas beküldendő anyagot is. Volt, aki színesben, volt aki fekete-fehérben dokumentálta a munkát, egyesek számítógépen szerkesztették meg, mások kézzel írták, rajzzal díszítették. Külön örömmel olvastuk, hogy a jó példa ragadós, több iskolában más osztályok is csatlakoztak hozzátok, volt olyan iskola, ahol egyszerre 30 fát is elültettek.

Süni komplex vetélkedő

A Göncöl Alapítvány az Újpesti Pedagógiai Szolgáltató központ szakmai támogatásával, hat évvel ezelőtt indította el az évente megrendezésre kerülő országos komplex természetismereti versenysorozatát. Gyenes Csilla pedagógiai szakértő szakmai vezetéséével az elmúlt évek alatt több ezer általános iskolás mérette meg tudását természetismeret témakörben. Az évek során sajnos azt tapasztalták, hogy sokak számára a néhány száz forintos nevezési díj is vállalhatatlanná vált. Pedig egy-egy ilyen verseny több hónapos jól felépített munkájával a gyerekek rengeteg új képesség és tudás birtokába kerülhetnek, kipróbálhatják magukat versenyhelyzetben. Az idei évben egyedülálló vállalkozásba kezdtek: a gyerekek ingyenesen jelentkezhettek a versenyre, sőt a feladatokhoz szükséges háttéranyagokat is díjmentesen kapták meg. A KEOP pályázati programon támogatást kaptak a program elindításához, azonban minden elvárást és reményt túlszárnyaló túljelentkezéssel találták magukat szemben. A korábbi évek 250-300 csapatához képest idén az első fordulóra több, mint 1700 csapat jelentkezett! Ebből is látható hány gyermek marad ki az oktatáson kívüli fejlesztő programokból, ha azt a szülők kénytelenek finanszírozni!

A szervezet

Több, mint 20 éve, néhány elhivatott ember elhatározta, hogy szebbé teszi a világot, legalábbis azt a kisebb részét, melyet képesek befogni. Megalapították a Göncöl Alapítványt az évek alatt sok hasonló gondolkodású embert vontak be a munkájukba. Az eltelt időben, több száz természetvédelmi, kutatási és oktatási programot szerveztek, részt vettek ipari környezetkárosítás utáni helyreállító munkákban, védett területek kutatásában, az állatvédelmi törvény előkészítésében. Az Alapítvány Vácon egy gyönyörű, száznegyven éves épületben működteti oktatóházát, itt hozta
létre környezetvédelmi szakkönyvtárát, az érdeklődők megtekinthetik a Breuer László geológiai muzeális gyűjteményt, valamint az időszakos kiállításokat. Fél kilométer hosszban varázslatos tanösvényt építettek. Az ártéri tanösvény kiépített pallóin száraz lábbal csodálkozhatunk rá a
dunai ártér ezerszínű élővilágára. Rendszeresen szerveznek ingyenes ismeretterjesztő előadásokat, túrákat is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.