Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 23. 04:26, hétfő | Helyi
Forrás: Napló Online

Nyilvánosak az államilag támogatott felsőoktatási felvételi keretszámok

Nyilvánosak az államilag támogatott felsőoktatási felvételi keretszámok

A Pannon Egyetem 2012-ben 780 állami ösztöndíjas keretszámmal rendelkezik az alapképzési szakokon, további 600 hallgató vehet részt részösztöndíjas képzésben a kiemelt képzési területeken.

Ezeken a képzési területeken az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas keretszámok biztosítják, hogy a jelentkezők a 2011-ben felvett létszámokhoz hasonló mértékben bekerüljenek a képzésekre. Tavaly az első körös felvételi eljárás keretében 1187 hallgatót vettek fel állami támogatott formában alapképzésre, a támogatott keret most 1380-ra növekedett, az intézményben idén összesen mintegy 16 százalékkal többen tanulhatnak majd ösztöndíjas és részösztöndíjas finanszírozás mellett.

Állami ösztöndíjasként 90 hallgató az agrár, 80 a bölcsészettudományi, 10 a gazdaságtudományi, 180 az informatikai, 330 a műszaki, 10 a társadalomtudományi, 30 a természettudományi képzési területre vehető fel. A kiemelt képzési területeken a Pannon Egyetem további 600 fős, úgynevezett részösztöndíjas keretszámmal rendelkezik, ahol a hallgatók az önköltségi díj 50 százalékát fizetik. Érdemes tehát első helyen az állami ösztöndíjas, második helyen pedig a részösztöndíjas képzést megjelölni a szakon, így biztosabb a bejutás arra a szakra, amelyet elsődlegesen szeretne a felvételiző. Az informatikai képzési területen 230, a műszaki képzési területen 310, a természettudományi képzési területen 60 diák felvételét teszik lehetővé részösztöndíjas képzési formában. Az intézmény a részösztöndíjasok számára is kedvező feltételeket kínál, biztosítja az átjárhatóságot a szakok között és speciális ösztöndíjakkal segíti felvett hallgatóit.

Mesterképzésre a Pannon Egyetemre 2012-ben összesen 845 hallgató vehető fel állami ösztöndíjas képzési formában, amelyből 86 az agrár, 60 a bölcsészettudományok, 210 a gazdaságtudományok, 80 az informatikai, 250 a műszaki, 105 a pedagógusképzési, 14 a társadalomtudományi, 40 a természettudományi képzési területre kerülhet. Felsőfokú szakképzésben 200 fős állami ösztöndíjas keretszámmal rendelkezik az intézmény.

A Pannon Egyetem alapszakos önköltségi díjai a Gazdaságtudományi Karon és a Georgikon Karon 150 ezer és 175 ezer forint közöttiek, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon 115 ezer és 150 ezer forint között találhatók, a Mérnöki Karon egységesen 250 ezer, a Műszaki Informatikai Karon 280 ezer, valamint 300 ezer forint félévente. Az intézmény számára fontos, hogy minden tehetséges diák egyetemi felvételt nyerhessen, függetlenül anyagi hátterétől, ezért a Pannon Egyetemen speciális ösztöndíjakkal, munkalehetőségekkel, az elsőéves állami ösztöndíjasokat kollégiumi elhelyezéssel, a részösztöndíjasokat és önköltségeseket lakhatási támogatással segítik, ezzel csökkentve a szociálisan rászorult hallgatók kiadásait.

A felvételizők és szüleik a felvételi eljárással vagy a Pannon Egyetem által kínált szakokkal kapcsolatos kérdéseikkel fordulhatnak a Pannon Egyetem Felvételi Tanácsadó Központjához, az egyetem aulájában működő irodában 15-18 óra között személyesen, vagy a 30/412-8056-os bármikor hívható telefonszámon.
A Pannon Egyetem rektora és vezetése január 26-án, csütörtökön délután fél hatkor tájékoztató előadást tart az új felsőoktatási törvénnyel, a felvételi rendszer változásairól és a képzés várható költségeivel kapcsolatban az A épület 1-es előadótermében (Veszprém, Egyetem u. 10.). Az előadáson az egyetem rektora és vezetői válaszolnak a felvételi eljáráshoz kapcsolódó kérdésekre minden érdeklődő számára.






Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás